LIFESTYLE Zdrowie

Badacze: potencjał omułka zielonowargowego był niedoceniany

Badacze: potencjał omułka zielonowargowego był niedoceniany
Naukowcy z Nowej Zelandii chcą udowodnić skuteczność małż zielonych w walce z bólami mięśni i

Data publikacji: 2020-06-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Badacze: potencjał omułka zielonowargowego był niedoceniany
Kategoria: LIFESTYLE, Zdrowie

Naukowcy z Nowej Zelandii chcą udowodnić skuteczność małż zielonych w walce z bólami mięśni i stawów

Badacze: potencjał omułka zielonowargowego był niedoceniany LIFESTYLE, Zdrowie - Naukowcy z Nowej Zelandii chcą udowodnić skuteczność małż zielonych w walce z bólami mięśni i stawów

Omułek zielonowargowy, czyli skorupiak znany również jako nowozelandzka małża zielona (Perna canaliculus), od lat jest wykorzystywany do tworzenia preparatów do leczenia bólu stawów. Jego prozdrowotne właściwości znali już pierwotni mieszkańcy Nowej Zelandii, Maorysi, natomiast pod koniec lat 60-tych minionego wieku naukowo potwierdzono, iż ekstrakt z tych mięczaków pomaga ludziom cierpiącym na artretyzm. Teraz naukowcy z Nowej Zelandii postanowili udowodnić, że zielony omułek może być także z powodzeniem stosowany do zmniejszania stanu zapalnego i bólu mięśni po wysiłku, a także do niwelowania przewlekłego bólu związanego z zapaleniem kości i stawów.

Projekt badawczy – o nazwie „Musseling Up 2.0” – jest realizowany przez nowozelandzkie ośrodki badawcze: Instytut Cawthron, Plant & Food Research. Wspierają ich naukowcy z Massey University oraz firma Sanford, która dostarcza małże do badań. Badania są kontynuacją prac z poprzedniego etapu projektu, w którym zaobserwowano ochronny wpływ małż zielonych na chrząstki stawowe zwierząt. W tej fazie naukowcy chcą potwierdzić uzyskane wyniki w badaniach na ludziach.

„Ekstrakty z omułka zielonowargowego mogą zmniejszyć stan zapalny stawów, co zostało już udowodnione znacznie wcześniej. Innowacyjność obecnych badań polega na tym, że naukowcy tym razem chcą przeanalizować nowe biomarkery wpływu małż zielonych na nasze zdrowie, w tym jak wpływają one na ograniczenie bólu mięśni po wysiłku, leczenie przewlekłych stanów zapalnych stawów, degradację chrząstki stawowej oraz zdrowie metaboliczne” – mówi Agnieszka Gawłowska, lekarz specjalizująca się w medycynie rodzinnej, która na co dzień spotyka się z pacjentami z problemami stawowymi. Jest ona konsultantką marki Bivanol, która stworzyła naturalny preparat do walki z bólami stawów na bazie omułka zielonowargowego.

A to już wiesz?  Obniż cholesterol - zdrową dietą!

Badania sprawdzające wpływ małż zielonych na tempo regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym zostaną przeprowadzone na grupie zdrowych mężczyzn w wieku od 18 do 40 lat. Z kolei badania poświęcone przewlekłemu bólowi stawów zostaną przeprowadzone wśród kobiet w średnim wieku i z BMI wyższym niż 25. Badacze podkreślają, że ​​wyniki przedkliniczne obu tych badań były „bardzo zachęcające”.

Czym jest omułek zielonowargowy?

Omułek zielonowargowy występuje tylko wzdłuż wybrzeży Nowej Zelandii. Wyróżnia się zielono-brązowym zabarwieniem skorupy, wielkością (nawet do 24 cm), a także składem. Małże zielone charakteryzują się wysoką zawartość żelaza, glikozaminoglikanów, betainy, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu krzemowego, a także substancji mineralnych i pierwiastków śladowych. Obecność tych składników wynika z unikatowego środowiska wodnego, w którym żyją małże zielone. Z tego względu inne małże takiego składu substancji nie posiadają.

„Skład omułka zielonowargowego powoduje, że jest on naturalnym źródłem substancji, które pomagają nam zachować zdrowe stawy. Glikozaminoglikany odpowiadają za odbudowę chrząstki i mazi stawowej, a także ich sprężystość i elastyczność. Ich niedobór sprawia, że stawy przestają być naturalnie chronione i są bardziej podatne na uszkodzenia. Z kolei obecność nienasyconych kwasów omega zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pierwiastki i minerały, jak kwas krzemowy, poprawiają gęstość kości i wpływają na budowę tkanki łącznej. Małże zielone to także niezwykle bogate źródło żelaza, wapnia, fosfolipidów, steroli i witamin E, C, A, D1,D3, B1, B2, B6, B12 oraz B3 i B5” – mówi Agnieszka Gawłowska.

Lekarz, konsultant marki Bivanol, podkreśla, że w minionym wieku w badaniach klinicznych potwierdzono, że ekstrakt z omułka zielonowargowego nie tylko zwalcza objawy artretyzmu, ale także przyczyny tej choroby, a przy tym nie wywołuje skutków ubocznych. Ekstrakty z małż zielonych stosuje się także w leczeniu takich chorób, jak reumatoidalne zapalenie stawów, chorobie zwyrodnieniowej stawów oraz stanach zapalnych stawów. Wyciąg z omułka jest też wykorzystywany w profilaktyce osteoporozy i leczeniu astmy.

A to już wiesz?  Eloprine® – zwalcza przyczynę infekcji, a nie tylko objawy

„Jeżeli zależy nam na znalezieniu remedium na bolące stawy, warto sięgnąć po ekstrakty z omułka zielonego. Ich skuteczność jest bardzo wysoka – przykładowo dla Bivanolu badania kliniczne pokazały, że aż 87% osób regularnie używających tego preparatu powyżej 4 tygodni zaobserwowało pozytywne lub bardzo pozytywne rezultaty” – podsumowuje lekarz.

Dodatkowe informacje na temat marki Bivanol i jej preparatu na bazie omułka zielonowargowego można znaleźć na stronie: www.bivanol.pl.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Badacze: potencjał omułka zielonowargowego był niedoceniany LIFESTYLE, Zdrowie - Naukowcy z Nowej Zelandii chcą udowodnić skuteczność małż zielonych w walce z bólami mięśni i stawów
Hashtagi: #LIFESTYLE #Zdrowie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy