Data publikacji: 2017-09-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jesienna dieta, czyli co jeść, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem
Kategoria: LIFESTYLE, Zdrowie
Jesienią, gdy dni stają się krótsze i chłodniejsze, nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Organizm powoli zaczyna przygotowywać się do zimy, przez co domaga się posiłków, które dostarczą mu odpowiedniej dawki kalorii oraz niezbędnych wartości odżywczych.
Jesienią, gdy dni stają się krótsze i chłodniejsze, nasze nawyki żywieniowe ulegają zmianie. Organizm powoli zaczyna przygotowywać się do zimy, przez co domaga się posiłków, które dostarczą mu odpowiedniej dawki kalorii oraz niezbędnych wartości odżywczych. Z tego powodu to właśnie jesienią warto szczególnie zadbać o zdrowe odżywianie, sporządzając dietę, która pozwoli nam czuć się dobrze zarówno fizycznie, jak i psychicznie.
Powoli żegnamy się z latem, a lekkie, orzeźwiające posiłki zamieniamy na ciepłe, wyraziste i zdecydowanie bardziej kaloryczne. Charakterystyczna dla nadchodzącej jesieni pogoda, czyli silny wiatr i częste opady deszczu sprawiają, że jesteśmy zdecydowanie bardziej podatni na przeziębienie. Jeśli w okresie jesienno-zimowym chcemy być zdrowi jak przysłowiowa ryba, to warto skomponować dietę, która pozytywnie wpłynie na naszą odporność oraz samopoczucie.
Dlaczego jesienią powinniśmy bardziej zadbać o naszą dietę?
Większości z nas dieta kojarzy się z okresem letnim, kiedy trzymamy formę, aby dobrze prezentować się na plaży w czasie wakacyjnego urlopu. Jednak to głównie jesienią powinniśmy zwracać szczególną uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. To właśnie o tej porze roku nasz organizm jest bardziej narażony na infekcje wirusowe oraz bakteryjne, a skóra i włosy są osłabione przez działanie słońca latem. Częściej popadamy w jesienną chandrę i miewamy złe samopoczucie. Jak możemy temu zapobiec? Wystarczy, że zwiększymy swoją odporność i zaczniemy chronić organizm, wprowadzając do naszego codziennego menu produkty bogate w witaminy i minerały. Przygotowując śniadania, obiady oraz kolacje warto też serwować gorące posiłki z dużą dawką zdrowych i aromatycznych przypraw.
Jakich produktów nie powinno zabraknąć w jesiennym menu?
Należy pamiętać, że w okresie jesiennym mamy dostęp do wielu warzyw oraz owoców w korzystnych cenach. To one są największą bombą witaminową potrzebną naszemu organizmowi, dlatego starajmy się kupować je częściej i dodawać do większości posiłków. W jesiennym menu nie może zabraknąć złożonych węglowodanów, takich jak: kasza, płatki owsiane, żytnie pieczywo, które są głównym źródłem energii. Nie zapominajmy również o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Znajdziemy je w rybach, owocach morza oraz orzechach. W okresie jesiennym często łapie nas ochota na małe co nieco, dlatego od czasu do czasu pozwólmy sobie na odrobinę słodyczy w postaci czekolady. To po jej spożyciu w naszym organizmie zaczynają działać endorfiny, czyli hormony szczęścia, odpowiadające za nasz nastrój.
Idealne danie na jesień według przepisu Szefa Kuchni Restauracji w Zamku Topacz
Przepis na: Pierogi z kaczką, musem z dyni, sosem aroniowym, burakami marynowanymi z polskim serem z kozieradką i rukolą
Składniki:
Farsz:
2 kg kaczki Pekin
200 g cebuli
1 pomarańcza
2 jabłka
2 łyżeczki majeranku
2 gruszki
1 lampka białego wina
2 łyżki masła
sól i pieprz
Ciasto na pierogi:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
ciepła woda
1 łyżeczka soli
Mus dyniowy:
1 mała dynia
5 marchewek
2 cebule
1 szklanka białego wina
2 łyżeczki śmietany 36%
sól oraz pieprz
Sos aroniowy:
ciemny sos według własnego przepisu
5 łyżeczek konfitury z aronii
Buraki marynowane:
4 buraki
1l wody
200 ml octu spirytusowego
100 g cukru
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Sól i pieprz
25 g sera z kozieradką
garść liści rukoli
Przygotowanie:
Kaczkę nadziewamy warzywami oraz owocami i nacieramy ją z wierzchu majerankiem, solą oraz pieprzem. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 120 C przez około 2 godziny. Do miski wrzucamy pokrojone i podsmażone na białym winie gruszki oraz 200 g cebuli usmażonej na maśle. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotową kaczkę kroimy w cienkie, szarpane paski i łączymy z gruszkami i cebulą. Następnie rozrabiamy ciasto, które nadziewamy farszem z miski. Pierogi gotujemy około 5 minut, a przed samym podaniem podsmażamy na.
Kolejno przygotowujemy mus dyniowy. Dynię myjemy, pozbywamy się ze środka gniazda i kroimy ją na duże kawałki, które łączymy z podsmażonymi na maśle warzywami, białym winem, solą oraz pieprzem. Całość blendujemy na gładką maskę.
Kolejno przygotowujemy sos aroniowy, łącząc podgrzany ciemny sos z konfiturą z aronii.
Następnie buraki kroimy na kawałki, zalewamy wodą i octem, doprawiamy cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim, solą oraz cukrem. Tak przygotowane zapiekamy w piekarniku przez około godzinę.
Talerze dekorujemy rukolą oraz serem pokrojonym w plasterki. Następnie nakładamy marynowane buraki i pierogi z kaczki, które polewamy musem z dyni oraz sosem aroniowym.
Przepisem na dobre samopoczucie jesienią jest odpowiednia dieta, czyli rozgrzewające posiłki bogate w węglowodany, nasycone kwasy tłuszczowe, owoce oraz warzywa. Tego typu produkty wpłyną pozytywnie na odporność naszego organizmu i sprawią, że w zimne, deszczowe dni będziemy czuć się dobrze.
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.zamektopacz.pl
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Zdrowie