LIFESTYLE Zdrowie

Orzechy makadamia – zdrowy „maślany” przysmak

Orzechy makadamia – zdrowy „maślany” przysmak
Makadamia to twardy orzech do zgryzienia. Jego wnętrze chroni niezwykle trwała łupina, z którą często nie radzi sobie nawet „dziadek do orzechów”. Dlatego znaczenie lepiej kupować już rozłupane orzechy, które są już dostępne w poręcznym opakowaniu w ofercie firmy

Data publikacji: 2016-11-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Orzechy makadamia – zdrowy „maślany” przysmak
Kategoria: LIFESTYLE, Zdrowie

Makadamia to twardy orzech do zgryzienia. Jego wnętrze chroni niezwykle trwała łupina, z którą często nie radzi sobie nawet „dziadek do orzechów”. Dlatego znaczenie lepiej kupować już rozłupane orzechy, które są już dostępne w poręcznym opakowaniu w ofercie firmy HELIO.

Orzechy makadamia – zdrowy „maślany” przysmak LIFESTYLE, Zdrowie - Makadamia to twardy orzech do zgryzienia. Jego wnętrze chroni niezwykle trwała łupina, z którą często nie radzi sobie nawet „dziadek do orzechów”. Dlatego znaczenie lepiej kupować już rozłupane orzechy, które są już dostępne w poręcznym opakowaniu w ofercie firmy HELIO.

Makadamia to twardy orzech do zgryzienia. Jego wnętrze chroni niezwykle trwała łupina, z którą często nie radzi sobie nawet „dziadek do orzechów”. Dlatego znaczenie lepiej kupować już rozłupane orzechy, które są już dostępne w poręcznym opakowaniu w ofercie firmy HELIO.

 

Orzechy makadamia charakteryzują się delikatnym maślanym smakiem, a w swoim wnętrzu kryją ważne dla organizmu witaminy i minerały. Zawarte w orzechach witaminy A i B pomagają zachować zdrową skórę, potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi, natomiast fosfor pomaga utrzymywać zdrowe i mocne kości. Orzechy makadamia to również źródło ważnego dla układu pokarmowego błonnika.

 

Ze względu na swój smak, orzechy makadamia są często wykorzystywane do wypieków oraz słodkich kremów. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań obiadowych – dobrze komponują się w sosach z czosnkiem i anchois. Sprawdzą się również w przepisie na zupę krem.

 

Nowość w ofercie firmy HELIO dostępna jest w poręcznym opakowaniu 70g. Dzięki niewielkim rozmiarom możemy mieć je zawsze przy sobie w torbie lub kieszeni kurtki.

 

Orientacyjna cena za opakowanie (70g) wynosi około 14 zł

 

Przepis na zupę krem z orzechami makadamia

Składniki:

– 3 średniej wielkości ziemniaki

– 1 por

– 1 cebula

– 2,5 kostki rosołowej

– 6 opakowań (420 g) orzechów makadamia HELIO

– 200 ml śmietany kremówki

– oliwa

 

Przygotowanie:

Pokrój w kostkę trzy ziemniaki, białą część pora i jedną cebulę. Podsmaż chwilę na odrobinie oliwy. Rozpuść 2,5 kostki rosołowej w jednym litrze ugotowanej wody i zalej gotowym bulionem ziemniaki, pora i cebulkę. Gotuj przez około 20 minut. Po wystudzeniu dodaj orzechy (420 g) makadamia i miksuj na gładki krem, dodając 200 ml kremówki.

A to już wiesz?  Bezpłatne badania i konsultacje ze specjalistami w Wola Parku

 

Zupę można podawać zarówno w wersji na zimno jak i ciepło.

 

Smacznego!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Orzechy makadamia – zdrowy „maślany” przysmak LIFESTYLE, Zdrowie - Makadamia to twardy orzech do zgryzienia. Jego wnętrze chroni niezwykle trwała łupina, z którą często nie radzi sobie nawet „dziadek do orzechów”. Dlatego znaczenie lepiej kupować już rozłupane orzechy, które są już dostępne w poręcznym opakowaniu w ofercie firmy HELIO.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Zdrowie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy