Data publikacji: 2016-10-06
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Przepis na zdrową wątrobę
Kategoria: LIFESTYLE, Zdrowie
Odpowiedni sposób żywienia ma ogromne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu chorób wątroby
Odpowiedni sposób żywienia ma ogromne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu chorób wątroby. Zmiana nawyków żywieniowych może przyczynić się do zahamowania rozwoju niektórych schorzeń, a w pewnych przypadkach prowadzić do całkowitego wyleczenia. Warto więc ograniczyć spożywanie tłustych potraw i zacząć stosować zbilansowaną dietę. Jej podstawowe zasady wskazuje dietetyk Magdalena Siuba-Strzelińska.
Jaką rolę w trawieniu odgrywa wątroba?
Wątroba to bardzo pracowity organ, który bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie – pełni ponad 500 różnorodnych funkcji[i]. Jedną z ważnych ról wątroby jest wspomaganie procesu trawienia – produkuje dziennie około litra żółci, która rozbija duże cząsteczki tłuszczu na małe kropelki (emulgacja tłuszczów). Mniejsze drobiny tłuszczu są bardziej podatne na enzymy je trawiące[ii],[iii]. Gdy wątroba jest uszkodzona może wytwarzać zbyt mało żółci albo żółć o nieodpowiednim składzie, przez co organizm może mieć problemy z trawieniem tłuszczów[iv],[v].
Jak i co jeść?
Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, zastępca kierownika Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki IŻŻ i członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki podpowiada jaki sposób odżywiania może korzystnie wpłynąć na pracę wątroby:
1.Regularność posiłków i sposób ich spożywania
Regularne spożywanie 4-6 niewielkich objętościowo posiłków, najlepiej co 3-4 godziny.
Powolne i spokojne konsumowanie posiłków uchroni przed zjedzeniem zbyt dużych porcji.
Pilnowanie kaloryczności diety.
2.Wybór właściwych produktów spożywczych
Produkty powinny być świeże.
Należy unikać żywności z dużą ilością konserwantów i barwników.
Należy ograniczyć spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych. Można stosować niewielkie ilości tłuszczów roślinnych (olej, oliwa) do sałatek i surówek
– tłuszcze te sprzyjają wchłanianiu witamin A, D, E, K, które są magazynowane w wątrobie.
Należy ograniczyć spożycie węglowodanów prostych, np. słodyczy.
Trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości białka, które sprzyja regeneracji komórek wątroby (chude mięso, nabiał, ryby).
Wykluczenie z diety alkoholu, mocnej kawy i herbaty.
Ograniczenie ilości spożywanej soli.
Należy unikać ostrych przypraw i produktów wzdymających, czyli warzyw kapustnych, cebulowych i strączkowych.
Trzeba wypijać codziennie ok. 2 l płynów (u chorych z wodobrzuszem obowiązują ograniczenia ilości wypijanych płynów).
3.Odpowiednie przyrządzanie potraw
Należy unikać smażenia, dozwolone jest grillowanie lub smażenie bez tłuszczu.
Potrawy warto spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu, aby nie odgrzewać ich ani nie odsmażać.
Należy unikać zasmażek i śmietany do przyprawiania zup.
Warzywa powinny być gotowane (rozdrobnione, przetarte) lub jako drobno starte surówki.
Owoce należy spożywać w postaci soków lub przecierów (bez pestek i skórek).
Nie można spożywać potraw zbyt gorących lub zbyt zimnych.
Chorzy na marskość wątroby, powinni pamiętać o wieczornym posiłku bogatym
w węglowodany (np. ryż z jabłkiem).
Dodatkowe wsparcie
Wątroba pracuje cały czas, dlatego trzeba o nią dbać systematycznie dzień po dniu. W przypadku wystąpienia chorób wątroby warto pamiętać o fosfolipidach. Fosfolipidy są składnikami wszystkich błon biologicznych organizmu człowieka oraz ważnym składnikiem żółci. Za podstawowe działanie fosfolipidów uważa się przyspieszenie regeneracji i stabilizację błon komórkowych[vi],[vii],[viii],*. W większości schorzeń wątroby dochodzi do tworzenia się ubytków fosfolipidowych w obrębie błon komórek wątrobowych, które wymagają uzupełnienia. Fosfolipidów jest wiele, ale wśród nich jest jeden szczególny, bardzo ważny dla prawidłowej budowy błon komórkowych. Mowa o fosfatydylocholinie. Ta aktywna klinicznie substancja wnika w komórki wątroby i wspomaga ich regenerację6,8*. Preparatem bogatym w wysokooczyszczoną fosfatydylocholinę pozyskiwaną z nasion soi jest Essentiale® Forte, lek działający kompleksowo:
Fosfolipidy w leku Essentiale Forte® wspomagają regenerację komórek wątroby, przywracając ich prawidłowe funkcje, w tym funkcje produkcji żółci[ix].
Zawarte w nim fosfolipidy wpływają na prawidłowy skład żółci zmniejszając ryzyko powstania kamieni żółciowych9.
Fosfolipidy pełnią również ważną rolę w trawieniu tłuszczów9.
*wykazano w modelach eksperymentalnych
Essentiale® Forte, 300 mg, kapsułki. 1 kapsułka zawiera: 300 mg (Phospholipidum essentiale) fosfolipidów
z nasion sojowych zawierających (3-sn-fosfatydylo)cholinę. Substancje pomocnicze o znanym działaniu: olej sojowy. Wskazania do stosowania: Essentiale® Forte, jest roślinnym produktem leczniczym stosowanym
w chorobach wątroby. Zmniejsza subiektywne dolegliwości, takie jak: brak apetytu, uczucie ucisku w nadbrzuszu spowodowane uszkodzeniem wątroby w wyniku nieprawidłowej diety, działania substancji toksycznych lub
w przebiegu zapalenia wątroby. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą.
Opracowano na podstawie Charakterystyki Produktu Leczniczego z data 07/2015.
Podmiot odpowiedzialny: A. Nattermann & Cie. GmbH, Nattermannalee 1, D-50829 Cologne, Niemcy. Pozwolenie na dopuszczenie do obrotu wydane przez Ministra Zdrowia nr: R/2647. Informacji w Polsce udziela: Sanofi-Aventis. Sp. z o.o., ul. Bonifraterska 17, 00-203 Warszawa, tel. (22) 2800000.
Średnia cena detaliczna: 24,99 PLN
Cena ostatecznie kształtowana jest na poziomie apteki.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
[i] Rózga J i in. Co nowego w leczeniu wątrobowozastępczym? Hapatologia 2014; 14: 139–148.
[ii] Juszczyk J. Wątroba – budowa i funkcje. Portal Medycyna Praktyczna.http://gastrologia.mp.pl/choroby/watroba/show.html?id=50948. Data wejścia 27.07.2016
[iii] Ostrowska L. Tłuszcze. : http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=67338. Data wejścia 27.07.2016
[iv] Wang MB. Część VII. Fizjologia przewodu pokarmowego. Rozdział 43. Jelito cienkie. Fizjologia. Wydawnictwo Medyczne Urban & Partner. Wrocław 2004: 636-652.
[v] Vakhrushev IaM et al. Use of essentiale with cholagogue in fatty liver complicated by cholecystitis for lowering the lithogenic properties of bile. Eksp Klin Gastroenterol 2002; (3): 39-41.
[vi] Gundermann KJ et al. Activity of Essential Phospholipids (EPL) From Soybean in Liver Diseases. Pharmacol Rep 2011; 63(3): 643-59.
[vii] ChPL Essentiale Forte, zatwierdzona 07/2015. Zmniejsza subiektywne dolegliwości, takie jak: brak apetytu, uczucie ucisku w prawym nadbrzuszu spowodowane uszkodzeniem wątroby w wyniku nieprawidłowej diety, działania substancji toksycznych lub w przebiegu zapalenia wątroby.
[viii] Lieber CS et al. Phosphatidylcholine protects against fibrosis and cirrhosis in the baboon. Gastroenterology 1994; 106(1): 152-9.
[ix] Fosfolipidy obok kwasów żółciowych odgrywają ważną rolę w trawieniu tłuszczów i wchłanianiu się rozpuszczonych w nich witamin. Ulotka dla pacjenta: Informacja dla użytkownika. Essentiale Forte, 300 mg, kapsułki Phospholipidum essentiale, zatwierdzona 07.2015.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Zdrowie