Przepisy dla maluchów
Pierwszy posiłek z kaszą – kaszka kukurydziana na mleku (pocz. 5. miesiąca życia)
• 150 ml mleka (matki lub przygotowanego mleka modyfikowanego)
• 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
• 1/5 szklanki wody
Kaszkę rozprowadź w wodzie, następnie podgotuj chwilę. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku.
Zupka jarzynowa z kaszą manną (po 5. miesiącu życia)
• 1 łyżeczka kaszy manny
• 1 marchew
• 1 łyżeczka masła
• 1 pietruszka
• 50g selera
• pół szklanki wody
• łyżeczka mięsa z królika (10g)
Zagotuj wodę. Warzywa umyj, obierz i pokrój, następnie wrzuć na wrzątek. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Dodaj masło oraz kaszę mannę. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut, na koniec zmiksuj.
Budyń jaglany z brzoskwinią (po 6. miesiącu życia)
• 2 łyżeczki kaszy jaglanej
• 100 ml wody
• 150 ml mleka (matki lub modyfikowanego)
• 50g brzoskwini
• pół żółtka jaja
Kaszę jaglaną przepłukaj na sitku na przemian zimną i gorącą wodą, a następnie umieść ją
w garnku razem z mlekiem i gotuj 20 minut w wodzie, pilnując, by kasza się nie przypaliła,
w razie potrzeby dolej wody. Gdy kasza zmięknie, należy ją zmiksować dodając do niej mleko.
Po ostudzeniu wymieszaj z połową żółtka jaja, a następnie zagotuj. Zdejmij z ognia i połącz
ze zmiksowaną brzoskwinią.
Kulki z kaszy jęczmiennej i indyka w sosie pomidorowym (po 6. miesiącu życia)
• 100g kaszy jęczmiennej
• 100g zmielonego mięsa z indyka
• drobno posiekany koperek
• 1 marchewka
• żółtko jaja
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• mąka do obtoczenia
sos pomidorowy:
• 500g przecieru pomidorowego
• bazylia
Kaszę jęczmienną ugotuj i pozostaw do wystudzenia. Następnie do kaszy dodaj żółtko i mięso, całość zblenduj. Dodaj koperek, marchewkę startą na małych oczkach, mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą i dopraw. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki, które następnie obtocz w mące i wrzuć do gotującego się przecieru pomidorowego. Gotuj ok. 15 minut, na koniec
do sosu dodaj posiekaną bazylię.
Kostka z kaszy krakowskiej (gryczanej niepalonej) – około 8. miesiąca
• 20g kaszy krakowskiej
• pół łyżeczki masła
• koperek lub natka pietruszki
Kaszę ugotuj w 100 ml wody z dodatkiem masła. Dodaj posiekaną natkę lub koperek i starannie wymieszaj. Ugotowaną kaszę wyłóż na półmisek zwilżony wodą (rozsmaruj na grubość ok. 1 cm). Pozostaw do wystygnięcia. Gdy przestygnie, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Dla maluszka może to być samodzielna przekąska, dzięki której będzie uczyło się jeść własnymi rączkami. Dla starszych dzieci taką kaszkę można dodawać do zupy, mleka lub sałatek.