Data publikacji: 2019-05-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Skuteczna probiotykoterapia – czy każdy probiotyk jest równy?
Kategoria: LIFESTYLE, Zdrowie
Kryteria preparatów probiotycznych według Światowej Organizacji Zdrowia i Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
Precyzyjne zdefiniowanie szczepu drobnoustroju jest najistotniejszą charakterystyką probiotyku. Wymagania im stawiane są bardzo wysokie[1]. Zarówno kryteria funkcjonalne, jak i technologiczne opracowane przez Światową Organizację Zdrowia i Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa mają nie tylko zapewnić najwyższą jakość probiotyku, ale przede wszystkim sprawić by firmy farmaceutyczne dostarczały produkty sprawdzone i bezpieczne dla pacjentów.
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które w odpowiednich ilościach mogą wywierać korzystne skutki zdrowotne[2]. Są to mikroorganizmy, najczęściej bakterie kwasu mlekowego na przykład z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które mogą zasiedlać różne środowiska, w tym organizm człowieka[3]. Selekcja szczepów o najkorzystniejszych właściwościach probiotycznych odbywa się wielokierunkowo. Jedną z najistotniejszych cech probiotyków są ich właściwości przeciwbakteryjne, skierowane przeciwko patogenom przewodu pokarmowego lub układu moczowo-płciowego kobiet. Jakie jeszcze kryteria muszą spełniać, aby mogły zostać nazwane probiotykiem?
Cechy funkcjonalne szczepów probiotycznych:
pochodzenie z mikrobiomu człowieka,
ściśle określona przynależność rodzajowa i gatunkowa, potwierdzona metodami biologii molekularnej,
brak działania patogennego, inwazyjnego oraz karcinogennego,
odporność na działanie soku żołądkowego i kwasów żółciowych po podaniu doustnym,
zachowanie właściwości probiotycznych po procesie technologicznym oraz względnie długim okresie przechowywania,
zdolność do produkcji substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, w tym kwasów organicznych, nadtlenku wodoru oraz bakteriocyn,
właściwości powierzchniowe umożliwiające adherencję do komórek nabłonkowych,
antagonizm wobec typowych patogenów przewodu pokarmowego lub układu moczowo-płciowego,
konkurencja o receptory z komórkami drobnoustrojów patogennych takich jak Escherichia coli i Salmonella typhimurium,
korzystny wpływ na organizm gospodarza, potwierdzony w prawidłowo przeprowadzonych, kontrolowanych badaniach klinicznych[4].
Cechy funkcjonalne szczepów probiotycznych:
łatwość produkcji dużej ilości biomasy,
oporność na procedury utrwalania takie, jak zamrażanie czy liofilizacja,
żywotność i stabilność cech bakterii w czasie przechowywania i dystrybucji produktów probiotycznych,
wysoka przeżywalność przechowalnicza w gotowym produkcie,
brak pogorszenia cech organoleptycznych gotowych produktów,
odporność na bakteriofagi,
stabilność genetyczna.
Pozytywny wpływ probiotyków można zauważyć w wielu dziedzinach. bardzo często wykorzystywane są one m.in. do przywracania naturalnej mikroflory jelitowej (na przykład po antybiotykoterapii, przy zmianie diety czy w sytuacjach osłabienia organizmu), produkcji żywności funkcjonalnej, konserwacji produktów spożywczych[5]. Warto jednak stosować probiotyki wytwarzane zgodnie z wymogami dobrej praktyki wytwarzania (GMP) według najwyższych standardów jakości.
Siła od środka
Jednym z suplementów diety wytwarzanych przez firmę farmaceutyczną posiadającą doświadczenie w zakresie produkcji preparatów probiotycznych wytwarzanych zgodnie z wymogami dobrej praktyki wytwarzania (GMP) jest Linex Complex. To nowa na polskim rynku wyjątkowa formuła i suplement najwyżej jakości. Formuła Linex zawiera jedne z najlepiej przebadanych na świecie żywych kultur bakterii probiotycznych kwasu mlekowego w postaci liofilizowanej lub liofilizowanej[6]. Aktywne bakterie Lactobacillus rhamnosus GG podobne do bakterii ludzkich stopniowo przywracają równowagę mikrobiologiczną we wszystkich częściach jelita.. Linex Complex w swoim składzie zawiera dodatkowo wyselekcjonowane witaminy z grupy B i cynk, które wspierają nasz organizm. Witamina B1 przyczynia się do zachowania prawidłowego metabolizmu, co odnosi się do pozyskiwania ze składników odżywczych energii niezbędnej do utrzymania podstawowych funkcji ciała. Witaminy B2 i B6 mają istotny wpływ na zmniejszenie odczucia zmęczenia i znużenia.[7].
[1] Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Lublin 2013.
[2] Mojka K, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Szczecin 2014.
[3] Ibidem.
[4] Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A., Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne, Lublin 2013.
[5] Mojka K, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Szczecin 2014.
[6] Ulotka produktowa suplementu diety Linex Complex.
[7] Ulotka produktowa suplementu diety Linex Complex.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Zdrowie