Data publikacji: 2018-08-13
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zdrowe mleko w dobrym opakowaniu – bezpieczne dla całej rodziny
Kategoria: LIFESTYLE, Zdrowie
Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła zaleca spożycie mleka bądź jego przetworów w ilości 3-4 szklanek dziennie.
Już Hipokrates uważał, że mleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura. Blisko 2,5 tysiąca lat później niewiele się zmieniło i z pewnością potwierdzą to również babcie, troszczące się o zdrowie swoich wnuków. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła zaleca spożycie mleka bądź jego przetworów w ilości 3-4 szklanek dziennie.
Mleko pełne wartości odżywczych
Mleko, które składa się w prawie 90% z wody, to najlepsze źródło wapnia, białka oraz wielu witamin i minerałów pochodzenia zwierzęcego. I choć pojawia się wiele głosów przeciw spożywaniu mleka i jego przetworów, to badania wciąż potwierdzają to, co było wiadomo od wieków. Dawniej produkt ten musiał być spożywany niemal od razu po wydojeniu, ponieważ w surowym mleku z każdą chwilą pojawiały się niepożądane drobnoustroje chorobotwórcze, mogące zagrażać zdrowiu człowieka. Wraz z postępem pojawiła się prosta w praktyce technologia UHT, polegająca na krótkim poddaniu mleka działaniu temperatury nie mniejszej niż 138 stopni Celsjusza i szybkim schłodzeniu go do temperatury pokojowej. Po takiej sterylizacji, mleko UHT, wolne od szkodliwych mikroorganizmów, pozostaje wciąż bogate w m.in. zdrowe tłuszcze, białka i zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D a także w wapń, fosfor magnez i cynk.
Po to, by mleko UHT pozostało zdrowe i smaczne, rozlewane jest w sterylnych warunkach do aseptycznych kartonów. Tego typu opakowania skutecznie chronią zawartość m.in. przed szkodliwym wpływem światła (promieni UV), powietrza czy wilgoci oraz nie wpływają na walory smakowe i zapachowe zawartości. Zabezpieczone w aseptycznym kartonie i sterylnie zamknięte produkty mleczne nie muszą już być konserwowane chemicznie, dlatego mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej.
Opakowanie ma znaczenie
Właściwe opakowanie produktów mlecznych jest bardzo istotne przede wszystkim z uwagi na skuteczną ochronę zawartości. Świat idzie do przodu, a świadomi konsumenci, oprócz jakości żywności, doceniają dziś również wygląd opakowania, wygodę użytkowania oraz jego wpływ na środowisko. Najnowocześniejsze technologie stosowane obecnie w produkcji opakowań kartonowych, m.in. przez Tetra Pak, pozwalają na wyprodukowanie wielomateriałowych kartonów nadających się do całkowitego recyklingu. Składają się one z kilku warstw skutecznie zabezpieczających produkty wewnątrz: polietylenowej, aluminiowej i papierowej. Podwójna warstwa polietylenowa bezpośrednio chroni żywność i łączy się z warstwą aluminiowa, która ma grubość zaledwie 6 mikronów. Oznacza to, że jest ona osiem razy cieńsza od ludzkiego włosa i nigdy nie ma styczności z żywnością. Opakowania tego typu stosowane są przez odpowiedzialnych, nowoczesnych producentów wyrobów mleczarskich, m.in. przez OSM Łowicz, która w odpowiedzi na oczekiwania konsumentów wprowadziła ostatnio na rynek ergonomiczne, funkcjonalne kartony dla mleka łowickiego.
Dla zdrowia człowieka i ochrony środowiska
Mleko UHT w opakowaniach kartonowych jest wartościowe i zdrowe. Osoby, pamiętające zapach przypalonego mleka w szkolnych stołówkach, docenią fakt, że bez obaw można je spożywać nawet zimne z lodówki, prosto z kartonu! A ci, którym na sercu leży dobro środowiska, dostrzegą zalety kartonowych opakowań, z których pozyskiwane są wartościowe surowce wtórne.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Zdrowie