LIFESTYLE Zdrowie

Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność

Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność
W lutym zaczynamy niecierpliwie spoglądać w kalendarz. Wydaje się, że tylko wiosna może ochronić nas przed wirusami, które krążą w szkołach i

Data publikacji: 2017-02-09
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność
Kategoria: LIFESTYLE, Zdrowie

W lutym zaczynamy niecierpliwie spoglądać w kalendarz. Wydaje się, że tylko wiosna może ochronić nas przed wirusami, które krążą w szkołach i biurach.

Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność LIFESTYLE, Zdrowie - W lutym zaczynamy niecierpliwie spoglądać w kalendarz. Wydaje się, że tylko wiosna może ochronić nas przed wirusami, które krążą w szkołach i biurach.

W lutym zaczynamy niecierpliwie spoglądać w kalendarz. Wydaje się, że tylko wiosna może ochronić nas przed wirusami, które krążą w szkołach i biurach. Tymczasem wystarczy zadbać o odbudowę oraz wzmocnienie odporności, aby zimowe miesiące odzyskały naszą sympatię i przestały kojarzyć się wyłącznie z nieprzyjemnym chłodem. Co zrobić, aby zmniejszyć naszą podatność na zachorowania?

 

Układ odpornościowy to system obronny złożony z wielu komórek. Aby mogły one odeprzeć atak bakterii i wirusów, muszą być regularnie odżywiane. W czasie zimy priorytetem jest zróżnicowana dieta oraz regularne spożywanie posiłków – mówi Olga Lewandowska, dietetyk. – Nacisk należy położyć na dostarczanie organizmowi witamin. Produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami, pobudzi witamina C. Obecna w drobiu, wołowinie i ziemniakach witamina B6 oraz witamina E wspierają siły obronne w walce z wolnymi rodnikami. Z kolei witamina A stymuluje produkcję białych ciałek krwi. O odporność należy dbać przez cały rok, a ta troska powinna przybierać formę codziennych, drobnych nawyków.

 

Rozgrzej układ odpornościowy

To właśnie zimą szczególnie ważne są wartościowe, sycące i ciepłe posiłki, które dostarczają witamin oraz minerałów. Rozgrzewają one organizm, dzięki czemu zmiany temperatur są mniej groźne. Dlatego też warto przejrzeć książki kucharskie oraz blogi kulinarne w poszukiwaniu nowych przepisów na zupy oraz zapiekanki. Zwróćmy uwagę na propozycje, które bazują na połączeniu mięs i warzyw z dodatkiem pikantnych przypraw oraz naturalnych antybiotyków, jak czosnek czy cebula. W zimie warto powrócić do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. W większości bazują one na warzywach całorocznych, dzięki czemu nie będziemy zmuszeni do sięgania po odmiany sztucznie hodowane w szklarniach.

A to już wiesz?  Co warto jeść, gdy doskwierają nam upały?

 

Podstawa smaku

Nieprzypadkowo podstawą zimowej diety jest mięso. Stanowi ono naturalne źródło białka zwierzęcego oraz żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu czy witamin z grupy B – bardzo ważnych w prawidłowej pracy układu nerwowego i metabolizmie. Przepisy regionalne bazują na mięsach dobrej jakości oraz roślinach i warzywach, które wzmacniają naszą odporność – mówi Karolina Kawczyńska, Dyrektor Marketingu firmy Gzella. Aromatyczny żur z kiełbasą Białą Surową od Gzelli i dużą ilością czosnku oraz majeranku; Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella, specjał z Borów Tucholskich, zrumieniona na patelni z drobno posiekaną cebulką, a także pożywne zupy
z dodatkiem roślin strączkowych i kiełbas wędzonych – to tylko pierwsze z brzegu przykłady na to, że zimowa dieta zapewni nam nie tylko zdrowie, energię, ale również niezrównane doznania kulinarne. Gromadząc składniki do dań zimowych, koniecznie wpiszmy na listę zakupów wędliny o dużej zawartości mięsa, ale pozbawione dodatku: fosforanów i glutaminianu sodu.

 

Coś dla ciała, coś dla ducha

Dieta bogata w białko oraz witaminy to zdecydowanie pierwszy krok na drodze do wzmocnienia odporności. Jadłospis i regularne posiłki nie załatwią jednak wszystkiego. Obok solidnego i rozgrzewającego menu musimy zadbać również o aktywność fizyczną. To właśnie codzienny ruch pozwoli nam cieszyć się smakiem regionalnych smakołyków bez strachu o figurę i wagę. Co istotne, ćwiczenia, spacery lub wizyty na basenie mają również korzystny wpływ na naszą kondycję psychiczną, a ta wiąże się z odpornością. Układ odpornościowy jest połączony z systemem nerwowym. Długotrwały stres zmniejsza sprawność sił obronnych. Choć na co dzień nie unikniemy nerwowych sytuacji, możemy go odreagować, odpoczywając na świeżym powietrzu.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Zima nam nie straszna! Podpowiadamy, jak zadbać o swoją odporność LIFESTYLE, Zdrowie - W lutym zaczynamy niecierpliwie spoglądać w kalendarz. Wydaje się, że tylko wiosna może ochronić nas przed wirusami, które krążą w szkołach i biurach.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Zdrowie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy